Gör ditt eget smör!
Att göra eget smör är super enkelt.
Ni kanske har hört den här frasen när ni ska vispa grädde.
"vispa inte för mycket, för då blir det smör istället"

Det ni behöver är en bunke, visp och grädde.
Jag vispar alltid förhand.
Det tar längre tid, men för mig känns det bättre då jag är lite emot elektriska prylar.
Men det går bra med en elvisp också.
Nu är det bara att visa på.

Hur ska du veta när du har vispat klart?
Jo, det vet du när det börjar klumpa sig och du ser att klumparna simmar runt i en vätska.
Vätskan kallas för kärnmjölk.


Sedan tar du och silar bort kärnmjölken.
Spara gärna den, för den är jättebra att baka bröd på. :-)
Ta en sked och försiktigt pressa ut lite kärnmjölk ur smöret.


Sedan tar du upp smöret i handen och spolar kallt vatten på den medans du kramar ur det sista kärnmjölken.
Försök att få bort så mycket kärnmjölk som möjligt.
Det håller sig längre då.
Sedan kan du ha på lite havssalt och knåda in.


Sedan är det bara att lägga smöret i en burk och in med den i kylen. :-)

Gillade du detta inlägg så dela och gilla den här nedanför. :-)